Thursday, September 5, 2013

Sabun Muka Glowhite Pearl



Bahan Aktif : Glutathione
                    Kolagen
                    Grape Seed Extract
                    Soy Protein
                    Tomato Extract

Berat : 50gm

Kegunaan : 1. Menghilangkan Bintik Hitam
                  2. Mencegah / Merawat Jerawat dan Jeragat
                  3. Mengembalikan Kesegaran, Keanjalan dan Keremajaan Kulit
                  4. Mengatasi masalah kusam, Berminyak, Kering dan Tona Kulit tidak sekata
                  5. Sesuai untuk semua jenis kulit
                  6. Setiap kali basuh muka boleh digunakan

Harga : RM 35
         

Thursday, July 18, 2013

SUMBER MAKANAN BUANG TOKSID

Detoksifikasi adalah proses pembersihan himpunan toksid dalam semua organ penting tubuh seperti buah pinggang, hati, usus dan sistem limfatik.

Dari kebiasaan cara makan, tubuh manusia akan mengaktifkan proses metabolisme untuk menyediakan darah dan sel baru. Makanan bakal dicerna perut dan usus kecil manakala bahagian mengandungi zat bermanfaat diserap tubuh manakala sisasisanya akan dibuang.

Sehubungan itu, sebahagian sisa makanan diambil tidak semuanya dapat melalui dinding perut dan usus hingga ia menjadi endapan kotoran bagaikan sistem paip tersumbat menyebabkan pelancaran usus terganggu.

Dengan membersihkan sistem limfotik, anda boleh mengurangkan berat badan memandangkan sisa toksid terkumpul boleh membuatkan berat anda meningkat beberapa kilogram (kg).

Oleh itu, penyingkiran semua toksid itu daripada badan akan membuatkan proses mengurangkan berat badan menjadi lebih mudah.

Singkir toksid

Sebelum memulakan program mengurangkan berat badan, lakukan penyingkiran toksid terlebih dulu sekurang-kurangnya selama tujuh hingga 20 hari. Anda boleh menggunakan teh hijau atau mengamalkan pemakanan buahbuahan seperti epal, strawberi dan sebagainya untuk menghapuskan radikal bebas.

Selain itu, pastikan anda meminum air secukupnya untuk membuang toksid dalam badan anda. Selepas menghabiskan proses itu, pastikan anda terus mengamalkan diet serat tinggi bagi mengelakkan sisa toksid tadi berkumpul kembali.

Walaupun berat badan tidak berkurangan semasa menjalani proses penyingkiran toksid, ia juga sangat membantu meningkatkan lagi tahap kesihatan dan menguatkan sistem penghadaman tubuh anda.

Sebelum itu, untuk mendapat keputusan lebih berkesan, anda disarankan berjumpa dengan pakar untuk mencari program bersesuaian bentuk badan dan kesihatan.

MAKANAN PEMBERSIHAN

1 Artichokes


Tumbuhan hijau yang kaya dengan komposisi antioksida ini berguna untuk menangani masalah ketidakseimbangan sistem hempedu dan darah (hati). Hempedu berperanan untuk menyingkirkan lemak tidak sihat daripada tubuh manusia.

2 Avocado

Buah tropika ini bagus untuk meningkatkan sistem imunisasi mencegah pelbagai penyakit. Ia juga baik untuk proses pengawalan berat tubuh kerana kebolehan buah ini menghasilkan asid lemak dan glutathione.

3 Brokoli

Tergolong dalam kumpulan sayuran yang kaya dengan vitamin dan mineral untuk sistem tubuh, brokoli adalah kaya dengan sumber antioksida. Kajian sains turut menunjukkan bahawa diet bersumberkan sayuran ini dapat mencegah kanser.

4 Dandelion

Akar pokok ini dapat membantu sistem pengaliran air kencing untuk tujuan penyingkiran kotoran daripada dalam tubuh.

5 Teh hijau

Biarpun ada pelbagai jenis daun, teh hijau adalah yang terbaik kerana kandungan kafein dalam teh ini membantu mengurangkan kembung disebabkan oleh kandungan air berlebihan.

6 Lemon

Seperti buahan citrus lain, lemon juga tinggi dengan kandungan antioksidan selain vitamin C yang baik untuk tubuh.

7 Bunga Milk thistleis

Komposisi perlindungan tumbuhan (polyphenolic) dalam tumbuhan ini dipercayai mampu merangsang proses penyingkiran hempedu dan mengeluarkan toksid dari sel darah baru.

8 Bawang


Kategori kumpulan allium ini bukan saja menjadi penyedap dalam masakan, tetapi kandungan flavonoid merangsang penghasilan glutathione atau salah satu sumber antioksida terpenting dalam badan. Hasilnya, bawang juga dikatakan tinggi antibakteria.

9 Bijiran Gandum


Kajian saintifik menunjukkan gandum bukan saja dapat menambahkan kelazatan dalam hidangan, tetapi memberikan kesempurnaan kerana ia bukan saja kaya dengan vitamin dan mineral sebaliknya menjadi ejen penyingkiran terbaik.

10 Beetroot (Akar manis)

Penuh dengan vitamin B3, B6, C dan betakaroten, ia juga tinggi dalam zat besi, zink, magnesium dan kalsium penting untuk menggalakkan penyingkiran toksid. Akar manis juga menyokong sistem hempedu kesihatan hati optimum.

11 Rumpai laut


Makanan kaya antioksida ini menguatkan saluran pencernaan. Rumpai laut menyerap toksid daripada saluran penghadaman dalam banyak cara. Sayur laut itu turut menyediakan pelbagai mineral ditemui dalam darah manusia.

12 Flaxseed

Apabila anda menjalani proses penyingkiran toksid penting untuk memastikan ia berlaku dengan betul. Oleh itu, flaxseed adalah antara yang menjadi pilihan kerana kandungan seratnya yang tinggi membantu usus menyahkan kotoran dengan berkesan selain dapat meningkatkan kadar Omega 3 dalam tubuh.

13 Epal

Penuh nutrien indah, anda boleh dapatkan serat, vitamin, mineral dan banyak fitokimia berfaedah seperti DGlucarate, flavonoid dan terpenoid. Semua bahan digunakan dalam proses penyingkiran toksid. Epal juga satu sumber baik gentian larut pektin, boleh membantu pembuangan kotoran daripada badan anda.

INFO

Kesan kotoran dalam usus

- Jika kotoran dibiarkan dalam usus dibiarkan terlalu lama akan terjadi proses fermentasi berlebihan mengakibatkan bakteria kompleks menjadi berlipat ganda hingga mengeluarkan unsur bertoksid.

- Bakteria kompleks akan bekerja lagi lebih giat tanpa kita sedari. Akibatnya tubuh menderita pelbagai penyakit dengan rasa tidak nyaman.

- Pencemaran udara dan air menyebabkan pelbagai masalah dan menambah kandungan toksid di dalam tubuh. Demikian juga kebiasaan merokok dan pengambilan minuman keras.

- Tubuh manusia secara fitrahnya mempunyai kekuatan dalaman mampu mengawal kesihatan diri, tetapi mekanisme ini tidak akan berfungsi apabila tubuh dilonggokkan dengan terlalu banyak himpunan toksid.

- Masalah berat badan berlebihan berpunca daripada perut.

- Usus manusia berfungsi untuk menyerap nutrisi termasuk mineral, vitamin air dan sebagainya.

- Makanan organik adalah pilihan terbaik untuk merawat penyakit dan menguatkan tubuh.

Info: BH/14 MAR 2013/AUTHOR:FATIN HAFIZAH MOHD SHAHAR

Panduan Memilih Kolagen


Kemunculan tanda penuaan pada kulit khususnya wajah pastinya menimbulkan kebimbangan lebih-lebih lagi di kalangan wanita yang sentiasa ingin tampil muda, cantik dan berseri.

Pelbagai kaedah digunakan untuk mengurang serta melindungi kedutan mahupun garis halus yang mulai wujud pada kulit biarpun kita sedia maklum ia adalah keadaan biasa yang akan dihadapi setiap insan apabila semakin berusia.

Bagaimanapun cara yang selamat harus diberi keutamaan untuk tujuan ini dan pengambilan kolagenadalah antara kaedah terbaik yang mungkin boleh diamalkan pengguna.

Kolagen sememangnya baik untuk tubuh kita dan tubuh kita juga mampu membina kolagen sendiri, namun apabila usia semakin meningkat, badan mulai kehilangan kolagen ini.

Amalan pengambilan kolagen sebenarnya sudah lama dilakukan pengguna, namun ia tidak begitu meluas di kalangan masyarakat kita disebabkan kegusaran terhadap keselamatan dan kesan sampingan yang wujud disebabkannya.

Bagaimanapun, kolagen yang disahkan pihak berkuasa kesihatan tidak perlu diragui kerana ia secara jelas diperakui sebagai produk yang selamat dalam membantu meningkatkan kepadatan kulit ke tahap memberangsangkan, sekali gus mengembalikan keremajaan.

Pelbagai kajian dilaksanakan penyelidik di seluruh dunia bagi mengenal pasti keberkesanan pengambilankolagen ini untuk mengurangkan kedutan dan garis halus yang begitu ditakuti kebanyakan wanita.

Ternyata pengambilan kolagen yang disahkan selamat adalah pendekatan terbaik, mudah dan efektif. Selain peningkatan berterusan pada ketebalan lapisan dermis kulit baik di muka mahupun badan, produkkolagen juga berupaya memberi perubahan bermanfaat kepada struktur kulit.

Peningkatan ketara dilihat dalam tahap kelembapan dan pengasidan kulit yang sememangnya penting apabila kulit semakin berusia.

Dalam usaha mengurangkan tanda penuaan ini, pengguna juga harus arif dengan keselamatan produkkolagen yang dipilih serta kandungan bahan yang digunakan dalam penghasilannya.

Berikut adalah antara petua memilih kolagen yang terbaik untuk amalan rutin kita.

1. Sebaiknya pilihlah kolagen dalam bentuk makanan berbanding suntikan untuk memastikan sistesis enzim mengoptimumkan serapan ke dalam tubuh badan.

2. Pilih saiz kolagen 1000 dalton dan ke bawah. Saiz microfine membantu penyerapan yang baik kerana saiz ini adalah tahap paling optimum diserap oleh sel maka setiap kolagen yang diambil diserap sepenuhnya dan memberi kesan lebih cepat.

3. Pastikan kolagen terbabit mempunyai emolient yang unggul dan boleh mengunci lembapan secara lebih lama.

4. Pastikan juga kolagen itu mempunyai antioksidan yang tinggi untuk mengurangkan kesan pra-penuaan.

5. Sebaiknya kolagen terbabit mempunyai elemen vitamin B-Complex untuk membantu sintesis atau pembentukan kolagen daripada tubuh kita sendiri.

6. Kolagen juga penting bukan saja untuk kekal cantik tapi kesihatan sendi juga perlu dijaga maka adanya kandungan glucosamine adalah bonus untuk mendapat sendi yang sihat.

7. Pastikan setiap kolagen itu mempunyai bahan yang merangsang pembentukan asid hyaluronic yang memberi kesan kulit lebih tegang kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat yang elastin.

8. Paling penting, pastikan ia selamat dan tidak mengandungi toksid.

Info:HM/8 JUL 2013/AUTHOR:ROSYAHAIDA ABDULLAH

Wednesday, June 12, 2013

Keliru Khasiat Makanan

WALAUPUN maklumat mengenai kesihatan dan pemakanan boleh didapati dengan mudah, masih ramai secara tidak sedar mempertahankan kepercayaan lama yang tidak tepat. Malah ada yang mengajar dan menurunkannya kepada anak, menyebabkan ilmu salah ini terus diwarisi.

Kurang faham dan salah anggapan mengenai pemakanan turut berlaku di kalangan golongan berpendidikan tinggi yang tinggal di bandar besar.

Antara salah anggapan yang paling biasa ialah makanan mahal (termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan) itu lebih baik, kata Pengurus Dietetik Hospital Assunta, Ho Shiau Fen.

Sumber tempatan, sama ada sayur-sayuran atau buah-buahan, sebenarnya mempunyai khasiat setanding dengan yang diimport.

Malah sumber tempatan ada beberapa kelebihan kerana ia boleh dibeli pada bila-bila masa dan harganya jauh lebih murah, terutama jika pada musim buah-buahan.

Harga bukan ukuran kebaikan satu-satu produk kerana setiap sayur dan buah ada kelebihan masing-masing.

Anggapan sayur dan buah import lebih baik disebabkan kebanyakan kajian saintis luar negara dilakukan ke atas produk yang ada di negara mereka, tetapi ia tidak bermakna sayur dan buah di negara kita kurang berkhasiat, katanya.

Contohnya kajian mengenai lima warna sayur dan buah (hijau, merah, kuning-jingga, putih dan biru-ungu) yang penting untuk meningkatkan tahap kesihatan dan mencegah pelbagai penyakit, termasuk kanser.

Jika hendak dikira, kita ada banyak sayur dan buah yang mewakili setiap warna. Jadi buat apa berbelanja lebih membeli produk import, sedangkan produk tempatan mempunyai khasiat sama.

Antara salah anggapan mengenai pemakanan lain ialah:

* Dakwaan iklan mengenai kandungan nutri atau khasiat adalah betul - Usah terpedaya dengan kata-kata manis iklan. Iklan sememangnya bertujuan menarik perhatian pengguna. Tiba masanya kita menjadi pengguna yang bijak dengan membaca label bahan bagi mengetahui kandungan utama satu-satu produk.

Lihat pada senarai bahan. Ia disusun mengikut sukatan dan bahan paling banyak akan ditulis mendahului bahan lain. Jadi contohnya jika senarai bahan didahului dengan gula (atau ditulis dengan nama lain seperti sirap - semua jenis sirap), jus tebu, gula perang, madu, karamel, dekstros (dextrose), dekstran (dextran), semua jenis malta (malt), galaktosa, glukosa, fruktosa, laktosa, maltosa, sukrosa); bermakna kandungan utama produk berkenaan adalah gula.

Jika didakwa satu-satu produk itu bebas kolesterol kerana menggunakan minyak sayur, lihat pula nilai pemakanan yang lain daripada segi kandungan lemak dan gulanya.

* Diet vegetarian lebih menyihatkan - Tidak benar kerana ia bergantung kepada beberapa faktor seperti kaedah memasak dan penggunaan bahan dalam masakan serta pengambilan daging, ayam atau ikan analog (olok-olok) iaitu yang diperbuat daripada gandum, kekacang, soya atau cendawan dan diberikan rasa seperti daging, ayam atau ikan.

Ramai hairan bagaimana individu vegetarian boleh gemuk. Sebenarnya pemakanan mereka sama dengan kita cuma tidak makan sumber haiwan dan jika pengambilan kalori melebihi keperluan harian, tentu mereka boleh mengalami masalah kegemukan.

Produk gantian sumber haiwan seperti daging atau ayam olok-olok kebanyakannya tinggi kandungan garam dan lemak kerana ia biasanya digoreng terlebih dulu sebelum dicampurkan dalam masakan.

Jadi tidak hairan jika ramai di kalangan individu vegetarian pun mengalami pelbagai penyakit, termasuk masalah kegemukan, kolesterol tinggi atau tekanan darah tinggi, khususnya jika kerap mengambil makanan tinggi kandungan lemak dan garam, katanya.

Ada banyak sebab mengapa seseorang itu mengamalkan diet vegetarian seperti kepercayaan agama, kepercayaan, budaya atau kesihatan. Namun, anggapan bahawa daging tidak elok untuk kesihatan perlu diperbetulkan kerana semua makanan ada khasiat tersendiri dan daging mengandungi banyak protein.

Cuma yang perlu dilakukan sebelum memasak ialah memastikan membuang lapisan lemak atau kulit (pada ayam) untuk menangani isu kolesterol tinggi.

Selain itu gunakan kaedah memasak yang menyihatkan seperti bakar, kukus, rebus atau reneh supaya sajian disediakan bukan saja berkhasiat tetapi mampu membuka selera.

* Makanan organik lebih baik - Dakwaan ini benar jika ia membabitkan isu racun serangga perosak. Objektif asal menghasilkan sayur organik ialah mengelak penggunaan racun serangga perosak yang boleh menjejaskan kesihatan.

Namun daripada segi khasiat, tiada bukti kukuh mengatakan produk organik lebih tinggi kandungan zatnya berbanding produk bukan organik.

Dalam menangani isu racun serangga perosak, Ho menyarankan sayur-sayuran dicuci di bawah air mengalir sehingga bersih sebelum dipotong.

* Jus buah adalah minuman menyihatkan. Ya, jika ia 100 peratus jus buah yang tidak mengandungi gula tambahan. Secara umumnya ia boleh dibahagikan kepada tiga iaitu jus buah, minuman jus atau minuman buah-buahan.

Apa bezanya dan bagaimana hendak membezakannya? Sebelum membeli, baca labelnya dulu. Untuk jus buah 100 peratus, pastikan pada label tidak ditambah bahan lain kecuali jus buah itu sendiri, sedikit air (jika ada) dan kadangkala pengawet semula jadi.

Lihat perkataan yang tertera pada botol atau kotak minuman sama ada ia tertulis '100 peratus jus buah', 'minuman jus (juice beverage) yang mengandungi 35 peratus jus buah atau 'minuman buah-buahan' (fruit beverage) yang hanya mempunyai lima peratus jus buah.

Jus buah tulen (100 peratus) adalah makanan tambahan terbaik yang mampu memenuhi keperluan badan harian. Komiti Penasihat Garis Panduan Pemakanan 2005 Amerika Syarikat mengatakan jus buah tulen membekalkan sesetengah vitamin dan garam galian yang lebih baik berbanding memakan buah itu sendiri. Ini kerana kadangkala cara pemprosesan jus buah juga boleh meningkatkan paras fitonutrien.

Sebaliknya bagi minuman jus atau minuman buah-buahan, ia biasanya mengandungi banyak gula, perisa dan pewarna tambahan serta bahan pengawet.

* Untuk dapat kalsium, perlu minum susu atau makan produk tenusu - Benar, susu dan produk tenusu kaya dengan kalsium tetapi jika anda ada masalah tidak toleran laktosa (akibat ketiadaan enzim laktase untuk menghadamkan gula dalam susu iaitu laktosa), anda akan mengalami cirit-birit.

Bagaimanapun, kita masih boleh mendapat kalsium daripada ikan bilis dan sayur-sayuran berdaun hijau. Pada masa sama kita juga akan mendapat serat, pelbagai vitamin dan garam galian yang sangat penting untuk kesihatan.

* Lemak berbahaya untuk kesihatan - Tidak benar kerana bukan semua lemak berbahaya dan ia mempunyai peranan penting dalam memastikan badan mampu berfungsi dengan baik. Lemak memberi badan tenaga, mengekalkan kesihatan kulit dan rambut; membantu badan menyerap vitamin A, D, E dan K (dipanggil vitamin larut lemak).

Lemak akan memenuhi sel lemak di bawah kulit bagi membantu memanaskan badan. Malah, lemak penting dalam membantu perkembangan otak, mengawal keradangan dan pembekuan darah. Walaupun ia penting, kuantiti diperlukan adalah sedikit. Justeru, kita perlu mengurangkan penggunaan dan pengambilan lemak.

* Satu-satu produk itu baik kerana kawan mengatakannya begitu - Sekali lagi, jadilah pengguna yang bijak dengan membaca label bahan dan kandungan khasiat pada kotak atau plastik pembungkus makanan. Ini penting, terutama jika ada ahli keluarga anda mempunyai masalah tekanan darah tinggi, kencing manis atau mengalami kegagalan buah pinggang.

Info:MA/30 Jan 2011/ Oleh Norlaila Hamima Jamaluddin

Kelulusan Ubat ikut Fatwa JAKIM

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memberi kelulusan kepada produk farmaseutikal yang mengandungi bahan tidak halal berdasarkan ketetapan fatwa Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) yang menyatakan penggunaan ubat atau vaksin itu adalah harus.

Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan bagaimanapun menegaskan pemegang perakuan pendaftaran ubat-ubatan itu perlu melabel dan mengisytiharkannya pada label sekiranya ada sumber haiwan seperti magnesium stearate, gliserin atau gelatin.

Deklarasi halal pada label ubat, termasuk vaksin sering menjadi isu sensitif bukan saja membabitkan agama tetapi mereka yang mempunyai penyakit alahan. Untuk ubat atau vaksin tertentu, JAKIM mengeluarkan fatwa penggunaan ubat tidak halal hukumnya 'harus', kata kenyataan Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan yang dikeluarkan, semalam.

Kenyataan berkenaan mengulas laporan yang menyatakan dua daripada tiga produk farmaseutikal yang mengandungi DNA babi, diluluskan Kementerian Kesihatan.

Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan yang bersidang pada 25 Jun 2009 bagi membincangkan hukum penggunaan ubat Clexane dan Fraxiparine bagi mencegah berlakunya pembekuan darah secara serta merta untuk pesakit kronik, memutuskan penggunaan ubat itu ditegah kerana mengandungi unsur babi atas alasan ada alternatif ubat lain iaitu Aristra yang mempunyai fungsi dan kesan sama.

Menurut fatwa sama, ubat bersumberkan unsur ditegah, hanya diharuskan jika tiada ubat daripada sumber halal lain dan ia digunakan dalam keadaan darurat, selain penggunaannya diperakui doktor pakar Islam.

Kenyataan itu menyatakan, penentuan sesuatu ubat bebas dari sumber haiwan sama ada bovine, porsine dan lain-lain, adalah proses yang kompleks, namun dengan kecanggihan teknologi terkini, sumber bahan haiwan boleh disahkan.

KKM juga akan bekerjasama dengan JAKIM, Persatuan Pengamal Perubatan Islam dan Persatuan Pengguna Islam untuk memberi penerangan kepada umat Islam mengenai status halal haram ubat berkenaan.

Kementerian itu juga boleh membatalkan atau menggantung pendaftaran sesuatu ubat jika pemegang perakuan pendaftaran ubat-ubatan gagal mengisytihar atau melabelkan bahan berasaskan sumber haiwan terutama babi atau memalsukan kandungannya.

Info:BH/7 Mar 2011

Produk ditarik balik jika tidak mematuhi Perlabelan

MERUJUK kepada surat Myphman yang disiarkan BH pada 10 Julai 2012, Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia ingin mengucapkan terima kasih di atas komen beliau.

Untuk pengetahuan umum, produk farmaseutikal dan tradisional yang didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) perlu mematuhi syarat pendaftaran ditetapkan serta wajib mengisytiharkan pada label produk berkenaan semua bahan yang digunakan termasuk gelatin untuk sarung kapsul dan softgel daripada sumber haiwan.

Maklumat dinyatakan perlu tepat, betul

Pemegang pendaftaran produk adalah bertanggungjawab untuk memastikan kesahihan maklumat sumber haiwan untuk produk yang akan dipasarkan supaya maklumat dinyatakan tepat dan betul.

Di samping memastikan kualiti, keselamatan dan keberkesanan, Kementerian Kesihatan sentiasa memandang berat isu halal produk dan sentiasa melakukan pemantauan berterusan ke atas produk berdaftar di pasaran melalui persampelan dan analisis makmal.

Tindakan punitif

Label produk juga akan disemak untuk memastikan arahan pelabelan dipatuhi. Syarikat yang didapati tidak mematuhi keperluan ini akan diarahkan untuk menarik balik produk berkenan dari pasaran dan akan dikenakan tindakan punitif sewajarnya seperti penggantungan atau pembatalan pendaftaran produk. Pengguna dan pesakit dinasihatkan agar sentiasa membaca label ubat bagi mendapatkan maklumat tepat.

Berkenaan isu diutarakan, pada masa ini ada tiga produk yang dibekalkan kepada pesakit di hospital dan klinik Kementerian Kesihatan Malaysia bagi tujuan mengelakkan pembekuan darah ketika pesakit berada pada tahap kronik. Produk itu ialah Enoxaparin Sodium Injection (Clexane), Nadroparin Calcium (Fraxiparine) dan Fondaparinux Injection (Arixtra). Kedua-dua produk Fraxiparine dan Clexane mengandungi unsur khinzir, manakala Arixtra tidak mengandungi unsur berkenaan.

Produk alternatif

Pengamal/pakar perubatan boleh membuat pemilihan yang sesuai untuk pesakit termasuk isu-isu yang membabitkan sensitiviti agama di Malaysia. Berdasarkan penilaian klinikal pesakit berkenaan dan pertimbangan sewajarnya, pesakit boleh diberi produk alternatif jika perlu.

Kementerian Kesihatan juga bekerjasama dengan pihak Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (JAKIM), Persatuan Pengamal Perubatan Islam Malaysia (PPPIM) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dari semasa ke semasa dalam menangani perihal yang berkaitan dengan status dan pelabelan halal untuk produk yang didaftarkan oleh PBKD.

Info:BH/6 Ogos 2012/Datuk Eisah A Rahman,
Pengarah Kanan, Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Bagaimana menghadapi Tekanan?

Lelaki dan wanita masing-masing merasai tekanan, namun menangani tekanan adalah berbeza antara keduanya. Ketahui perbezaan ini dan mengapa ia penting terutama bagi pasangan suami isteri.

Dr John Gray, penulis buku Men Are From Mars, Women Are From Venus, ada menyebut, penyebab suami dan isteri bertelingkah dan berselisih faham apabila berhadapan dengan tekanan bukanlah kerana cara menangani tekanan yang berbeza. Apa yang menjadi masalah adalah kegagalan dalam memahami bagaimana pasangan menangani tekanan dengan cara yang berbeza.

Tanpa memahami bagaimana, suami atau isteri tidak tahu apa yang mereka sedang hadapi dan timbul salah tafsiran terhadap perbuatan pasangan. Akibatnya, mereka akan memberikan reaksi yang salah terhadap keperluan pasangan.

Bagi lelaki, hormon utama untuk berfungsi dengan normal adalah testosteron manakala oxytocin bagi wanita. Lelaki dan wanita mengeluarkan kedua-dua hormon ini pada tahap yang berbeza bagi testosterone dan sama bagi oxytocin. Disebabkan tubuh wanita juga mengeluarkan hormon estrogen, ia melipatgandakan kesan hormon oxytocin. Inilah punca perbezaan dalam cara lelaki dan wanita berinteraksi dan memberi reaksi terhadap sesuatu.

Dalam situasi tekanan yang berterusan, hormon cortisol yang dihasilkan akan menekan hormon utama ini dan merendahkannya. Untuk kembali normal, hormon ini perlu ditingkatkan semula.

Tahap testosterone yang normal pada lelaki dikaitkan dengan perasaan berjaya dan penyelesaian masalah. Berasa yakin dengan apa jua kebolehan diri dapat meningkatkan penghasilannya. Beg itu juga dengan kerehatan fizikal.

Bagi lelaki, apabila tertekan tahap penumpuan mereka meningkat dan akan suka menyendiri. Mereka akan merasa lebih baik apabila dapat menyelesaikan masalah. Penghasilan oxytocin pada wanita dikaitkan dengan hubungan sosial, kasih sayang dan keintiman, sama ada melalui percakapan atau perbuatan.

Wanita perlu berhubung dengan orang lain seperti melalui persahabatan, perkongsian, ambil berat serta bimbingan. Bagi wanita, apabila tertekan mereka akan merasa terbeban dan beremosi.

Mereka akan merasa lebih baik jika dapat bercakap tentang masalah yang dihadapi.

Lelaki yang sedang menghadapi tekanan akan ...

- Melakukan aktiviti santai bersendirian seperti menonton TV dan membaca akhbar.

- Merehatkan fizikal seperti tidur sebentar.

- Menyelesaikan masalah kecil di rumah seperti membetulkan lampu tidak menyala atau sinki tersumbat.

- Mencapai satu-satu objektif jangka pendek seperti membersihkan garaj atau mencuci kereta.

- Melakukan hobinya seperti memancing atau bermain golf.

Semua ini dapat meningkatkan semula hormon testosteron bagi lelaki dan mengembalikan tenaga dan keyakinan diri untuk menyelesaikan apa juga penyebab tekanannya.

Wanita yang sedang menghadapi tekanan akan;

- Bercerita tentang masalahnya dengan objektif untuk mendapatkan sokongan emosi dan merasa didengari.

- Membantu orang lain yang sedang dalam masalah walaupun masalahnya sendiri belum selesai.

- Meluangkan masa untuk keluar bersama teman wanita dan merasa terhubung dengan orang lain.

- Berkongsi sesuatu dengan orang lain, samada dari segi kebendaan atau perasaan.

- Merasai keinginan untuk membeli belah atau membelai diri di salon atau pusat kecantikan.

Info:BH/8 Jun 2013
 
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates