Thursday, January 31, 2013

Kelihatan menarik


Mereka yang boleh mengamalkan

Nampak pakaging macam untuk wanita saja kan..kan.mereka ini pun boleh amalkan Glutaberries with vit B17 ini:

1) perokok
2) peminum arak
3) mrka yang mempunyai sistem imunisasi yang rendah
4) mempunyai penyakit kronik
5) masalah tiroid
6) bermasalah dengan kadar sperma yang rendah


emmmmm...cubalah untuk meliht kesannya....

Tuesday, January 29, 2013

Cara Pengambilan Glutaberries

Hi kawan-kawan...Berikut cara pengambilan GLUTABERRIES B 17 :


1.) Tujuan pemutihan : 1-2 sachet sehari konsisten selama 1


bulan hingga 3 bulan (mengikut warna dan tona kulit asal)



2.) Tujuan melicinkan kulit yang kasar dan berbiji serta kusam


 1 sachet sehari konsisten 2 mnggu sahaja



3.) Tujuan cerahkan mata yang silau 

1 sachet sehari konsisten dlm masa 6 hari



4.) Tujuan normalkan gula dlm darah dan tekanan darah tinggi


 2-3 sachet sehari dalam masa 10 hari...



5.) Tujuan kuruskan badan


  Konsisten 1-2 sachet sekurang-kurangnya 1 bln kosisten.



6.) Melegakan lenguh dan sakit badan : konsisten 1 sachet


sehari dlm 1 mnggu konsisten...



7.) Kulit yangg berjerawat dan berbiji halus : konsisten 1 


sachet sehari selama 6 hari (jerawat mula mengecut)



8.) Awet muda : amalkan sahaja spt anda mandi setiap hari...jadikan ia makanan tubuh anda...baiki penuaan 


sel2 dan keluarkan sel2 muda yang cergas utk bantu anda kekal muda dan cergas....



* apa-apa pun bergantung kepada metabolisme dan kondisi badan pengguna....


 We create we share with you..

Monday, January 28, 2013

Kisah Budu

Assalamualaikum semua....

Ni hari ni nak cite kisah budu..






Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol. Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.

Khasiat
Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno". Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Budu dan mempelam.
Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon. Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain. Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research. Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.

Kelemahan
Budu mempunyai bau yang agak kuat dan kurang digemari ramai. Selain itu ia mempunyai kandungan asid urik yang agak tinggi dan tidak sesuai bagi mereka yang menderika sakit gaut.


Sumber : http://mrsnorhobi.blogspot.com
http://ms.wikipedia.org/wiki/Budu

Pesakit Diabetis

<Info: Majalah Nur>

Amalkan Baca Label Makanan

Apa yang perlu dilakukan:

1. Beri perhatian kepada perkataan Sorbital, Mannitol,Glycerol, Dextins, Maltose dan Laktose. Ini semua adalah pemanis. Jika ada kandungan ini elakkan daripada membeli.

2. Rancang diet harian

3. Makan memgikut masa tertentu

4. Ambil kuantiti karbohidrat yang sama seperti waktu malam anda ambil

5. Tukar diet anda. Ambil karbohidrat kompleks bagi menggantikan karbohidrat ringan. Dalam masa yang sama makanan itu tinggi serat, magnesium dan vitamin E.

6. Makan lebih sayuran hijau dan ulam makalan sayuran yang kaya dengan kanji dalam jumlah yang sederhana.

7. Lebihkan buah-buahan yang tinggi kandungan airnya daripada kanji dan elakkan buah-buahan kering.


Makanan yang perlu dielakkan
  • Yang tinggi kandungan gula
  • Coklat manis dan manisan
  • Sapuan lepa seperti kaya dan jem
  • kuih, kek, pastri, dan roti manis
  • Makanan yang bersalut coklat seperti bijiran
  • Susu pekat dan jus buah-buahan yang manis
  • Makanan dan minuman yang mengandungi alkohol

Tip ketika makan di luar
  1. Minta minuman bebas gula
  2. Minta teh atau kopi kurang manis atau gantikan dengan susu cair
  3. Pilih kuih atau pastri pedah daripada yang manis
  4. Makan sos manis secara sederhana
  5. Minta sapuan roti yang sedikit dan sederhana

Rajin Bersenam. Kenapa Bersenam?
  • Baik untuk mengawal gula dalam darah
  • Memperbaiki perjalanan insulin
  • Berkesan untuk mengurus dan mengekalkan berat badan
  • Menguatkan jantung
  • Meningkatkan tahap kecerdasan dan metabolisme badan
  • Melegakan stres

Sentiasa Bergerak, Sentiasa Kreatif dan Aktif Setiap Hari
  • Lakukan aktiviti secara sederhana paling kurang 30 minit dengan lima hingga enam kali seminggu
  • Lakukan senaman kecergasan, ketahanan dan kemantapan dua hingga tiga kali seminggu
  • Dapatkan nasihat doktor sebelum memulakan sesuatu program senaman
  • Periksa tahap glikos sebelum dan selepas senaman
  • Ambil makanan ringan sebelum senaman dan bawa makanan itu (yang kandungan gulanya bertindak cepat) ketika senaman.
  • Berhenti senaman sekiranya mengalami Ketidakselesaan

Bagaimanapun, semua cara diatas tidak berkesan tanpa perancangan yang baik. Sehubungan itu, cipta corak perancangan anda sendiri agar pelaksanaannya berkesan. Selain itu, ubah cara hidup anda dan pastikan ia berpanjangan serta kekalkan dengan diet dan senaman itu dan perhatikannya untuk mengawal diabetis tercapai.

'SELAMAT BERJAYA'







Bersedekah

Rasullah SAW bersabda yang bermaksud:
Tidak akan dikurangi harta dengan sebab bersedekah,
Allah tidak menambah keampunan seseorang hamba
melainkan seseorang itu ditambahkan dengan kemuliaan.
Tidaklah seseorang itu merendah diri kerana mengharapkan
keredhaan Allah melainkan diangkat darjatnya.

Saturday, January 26, 2013

Jerawat

Ramai perempuan diluar sana bersedih disebabkan masalah jerawat pada muka...Kenapa mesti bersedih..banyak produk dipasaran untuk mengubati masalah jerawat tersebut. Tetapi adakah anda semua lihat kepada kandungan bahan-bahan yang terkandung dalam produk yang anda beli...Cukup ke untuk mengurangkan masalah jerawat sahaja tanpa detoksifikasi dari dalam badan kita disebabkan pemakanan kita semua yang kian hari semuanya 'SEGERA'.

Buka mata, bangun pagi..Ummm hari ni nak makan apa ye..? Wow sarapan makanan segera atau fast food tidak baik untuk sistem pertumbuhan sel badan kita. Bila terjadi masalah jerawat pelbagai produk kita cari..kita beli tanpa membelek dulu bahan kandungannya. Intipatinya 'Aku mau kulit cepat sembuh, cantik macam kulit artis yang kita tengok di TV' tapi cukupkah untuk anda menjadi cantik jika pemakanan anda ahhhh...tepuk dada tanya selera...

Aku pernah tengok member aku makan produk Finaqista...Nampak mukanya begitu berseri tambahan pula kulit yang kemerah-merahan yang menjadi idaman setiap wanita di luar sana..mungkin anda boleh mencuba dan menilai sendiri apabila anda dikerumuni lelaki yang tanpa segan silu mengatakan 'Wow kau nampak makin cantik sekarang' Tidak salah aku rasa kalau nak mencuba minuman ini jika banyak kebaikan buah-buah yang terkandung dalam pembuatannya. Ummm, tidak cukup dengan itu sahaja, kandungannya yang juga ada Gluthathione sudah cukup membuat anda terpesona kerana bahan tersebut adalah ejen pemutihan.

Gluthathione

Ramai perempuan diluar sana bersedih disebabkan masalah jerawat pada muka...Kenapa mesti bersedih..banyak produk dipasaran untuk mengubati masalah jerawat tersebut. Tetapi adakah anda semua lihat kepada kandungan bahan-bahan yang terkandung dalam produk yang anda beli...Cukup ke untuk mengurangkan masalah jerawat sahaja tanpa detoksifikasi dari dalam badan kita disebabkan pemakanan kita semua yang kian hari semuanya 'SEGERA'.

Buka mata, bangun pagi..Ummm hari ni nak makan apa ye..? Wow sarapan makanan segera atau fast food tidak baik untuk sistem pertumbuhan sel badan kita. Bila terjadi masalah jerawat pelbagai produk kita cari..kita beli tanpa membelek dulu bahan kandungannya. Intipatinya 'Aku mau kulit cepat sembuh, cantik macam kulit artis yang kita tengok di TV' tapi cukupkah untuk anda menjadi cantik jika pemakanan anda ahhhh...tepuk dada tanya selera...

Aku pernah tengok member aku makan produk Finaqista...Nampak mukanya begitu berseri tambahan pula kulit yang kemerah-merahan yang menjadi idaman setiap wanita di luar sana..mungkin anda boleh mencuba dan menilai sendiri apabila anda dikerumuni lelaki yang tanpa segan silu mengatakan 'Wow kau nampak makin cantik sekarang' Tidak salah aku rasa kalau nak mencuba minuman ini jika banyak kebaikan buah-buah yang terkandung dalam pembuatannya. Ummm, tidak cukup dengan itu sahaja, kandungannya yang juga ada Gluthathione sudah cukup membuat anda terpesona kerana bahan tersebut adalah ejen pemutihan.


Glutathione

From Wikipedia, the free encyclopedia

Glutathione (GSH) is a tripeptide with a gamma peptide linkage between the amine groupof cysteine (which is attached by normal peptide linkage to a glycine) and the carboxylgroup of the glutamate side-chain. It is an antioxidant, preventing damage to importantcellular components caused by reactive oxygen species such as free radicals andperoxides.
Thiol groups are reducing agents, existing at a concentration of approximately 5 mM inanimal cells. Glutathione reduces disulfide bonds formed within cytoplasmic proteins tocysteines by serving as an electron donor. In the process, glutathione is converted to its oxidized form glutathione disulfide (GSSG), also called L-(-)-glutathione.
Once oxidized, glutathione can be reduced back by glutathione reductase, using NADPHas an electron donor. The ratio of reduced glutathione to oxidized glutathione within cells is often used as a measure of cellular toxicity
Glutathione is not an essential nutrient (meaning it does not have to be obtained via food), since it can be synthesized in the body from the amino acids L-cysteineL-glutamic acid, and glycine. The sulfhydryl (thiol) group (SH) of cysteine serves as a proton donor and is responsible for the biological activity of glutathione. Cysteine is the rate-limiting factor in cellular glutathione synthesis, since this amino acid is relatively rare in foodstuffs.
Glutathione is synthesized in two adenosine triphosphate-dependent steps:
  • First, gamma-glutamylcysteine is synthesized from L-glutamate and cysteine via the enzyme gamma-glutamylcysteine synthetase (glutamate cysteine ligase, GCL). This reaction is the rate-limiting step in glutathione synthesis.
  • Second, glycine is added to the C-terminal of gamma-glutamylcysteine via the enzymeglutathione synthetase.
Animal glutamate cysteine ligase (GCL) is a heterodimeric enzyme composed of a catalytic (GCLC) and modulatory (GCLM) subunit. GCLC constitutes all the enzymatic activity, whereas GCLM increases the catalytic efficiency of GCLC. Mice lacking GCLC (i.e., lacking all de novo GSH synthesis) die before birth.Mice lacking GCLM demonstrate no outward phenotype, but exhibit marked decrease in GSH and increased sensitivity to toxic insults.
While all cells in the human body are capable of synthesizing glutathione, liver glutathione synthesis has been shown to be essential. Mice with genetically-induced loss of GCLC (i.e., GSH synthesis) only in the liver die within 1 month of birth.
The plant glutamate cysteine ligase (GCL) is a redox-sensitive homodimeric enzyme, conserved in the plant kingdom.[10] In an oxidizing environment, intermolecular disulfide bridges are formed and the enzyme switches to the dimeric active state. The midpoint potential of the critical cysteine pair is -318 mV. In addition to the redox-dependent control is the plant GCL enzyme feedback inhibited by GSH.GCL is exclusively located in plastids, and glutathione synthetase is dual-targeted to plastids and cytosol, thus are GSH and gamma-glutamylcysteine exported from the plastids. Both glutathione biosynthesis enzymes are essential in plants; knock-outs of GCL and GS are lethal to embryo and seedling.
The biosynthesis pathway for glutathione is found in some bacteria, like cyanobacteria and proteobacteria, but is missing in many other bacteria. Most eukaryotes synthesize glutathione, including humans, but some do not, such as LeguminosaeEntamoeba, andGiardia. The only archaea that make glutathione are halobacteria.

Function

Glutathione exists in reduced (GSH) and oxidized (GSSG) states. In the reduced state, the thiol group of cysteine is able to donate areducing equivalent (H++ e-) to other unstable molecules, such as reactive oxygen species. In donating an electron, glutathione itself becomes reactive, but readily reacts with another reactive glutathione to form glutathione disulfide (GSSG). Such a reaction is probable due to the relatively high concentration of glutathione in cells (up to 5 mM in the liver).
GSH can be regenerated from GSSG by the enzyme glutathione reductase (GSR): NADPH reduces FAD present in GSR to produce a transient FADH-anion. This anion then quickly breaks a disulfide bond (Cys58 - Cys63) and leads to Cys63's nucleophilically attacking the nearest sulfide unit in the GSSG molecule (promoted by His467), which creates a mixed disulfide bond (GS-Cys58) and a GS-anion. His467 of GSR then protonates the GS-anion to form the first GSH. Next, Cys63 nucleophilically attacks the sulfide of Cys58, releasing a GS-anion, which, in turn, picks up a solvent proton and is released from the enzyme, thereby creating the second GSH. So, for every GSSG and NADPH, two reduced GSH molecules are gained, which can again act as antioxidants scavenging reactive oxygen species in the cell.
In healthy cells and tissue, more than 90% of the total glutathione pool is in the reduced form (GSH) and less than 10% exists in the disulfide form (GSSG). An increased GSSG-to-GSH ratio is considered indicative of oxidative stress.
Glutathione has multiple functions:
  • It is the major endogenous antioxidant produced by the cells, participating directly in the neutralization of free radicals and reactive oxygen compounds, as well as maintaining exogenous antioxidants such as vitamins C and E in their reduced (active) forms.
  • Regulation of the nitric oxide cycle, which is critical for life but can be problematic if unregulated
  • It is used in metabolic and biochemical reactions such as DNA synthesis and repair, protein synthesis, prostaglandin synthesis, amino acid transport, and enzyme activation. Thus, every system in the body can be affected by the state of the glutathione system, especially the immune system, the nervous system, the gastrointestinal system and the lungs.
  • It has a vital function in iron metabolism. Yeast cells depleted of or containing toxic levels of GSH show an intense iron starvation-like response and impairment of the activity of extra-mitochondrial ISC enzymes, followed by death.

Function in animals

GSH is known as a substrate in both conjugation reactions and reduction reactions, catalyzed by glutathione S-transferase enzymes incytosolmicrosomes, and mitochondria. However, it is also capable of participating in non-enzymatic conjugation with some chemicals.
In the case of N-acetyl-p-benzoquinone imine (NAPQI), the reactive cytochrome P450-reactive metabolite formed by paracetamol (oracetaminophen as it is known in the US), which becomes toxic when GSH is depleted by an overdose of acetaminophen, glutathione is an essential antidote to overdose. Glutathione conjugates to NAPQI and helps to detoxify it. In this capacity, it protects cellular protein thiol groups, which would otherwise become covalently modified; when all GSH has been spent, NAPQI begins to react with the cellularproteins, killing the cells in the process. The preferred treatment for an overdose of this painkiller is the administration (usually in atomized form) of N-acetyl-L-cysteine (often as a preparation called Mucomyst), which is processed by cells to L-cysteine and used in the de novo synthesis of GSH.
Glutathione (GSH) participates in leukotriene synthesis and is a cofactor for the enzyme glutathione peroxidase. It is also important as a hydrophilic molecule that is added to lipophilic toxins and waste in the liver during biotransformation before they can become part of the bile. Glutathione is also needed for the detoxification of methylglyoxal, a toxin produced as a by-product of metabolism.
This detoxification reaction is carried out by the glyoxalase systemGlyoxalase I (EC 4.4.1.5) catalyzes the conversion of methylglyoxal and reduced glutathione to S-D-lactoyl-glutathione. Glyoxalase II (EC 3.1.2.6) catalyzes the hydrolysis of S-D-lactoyl-glutathione to glutathione and D-lactic acid.
Glutathione has recently been used as an inhibitor of melanin in the cosmetics industry. In countries like Japan and the Philippines, this product is sold as a whitening soap. Glutathione competitively inhibits melanin synthesis in the reaction of tyrosinase and L-DOPA by interrupting L-DOPA's ability to bind to tyrosinase during melanin synthesis. The inhibition of melanin synthesis was reversed by increasing the concentration of L-DOPA, but not by increasing tyrosinase. Although the synthesized melanin was aggregated within one hour, the aggregation was inhibited by the addition of glutathione. These results indicate that glutathione inhibits the synthesis and agglutination of melanin by interrupting the function of L-DOPA."

Function in plants

In plants, glutathione is crucial for biotic and abiotic stress management. It is a pivotal component of the glutathione-ascorbate cycle, a system that reduces poisonous hydrogen peroxide. It is the precursor of phytochelatins, glutathione oligomeres that chelate heavy metals such as cadmium. Glutathione is required for efficient defence against plant pathogens such as Pseudomonas syringae andPhytophthora brassicae.APS reductase, an enzyme of the sulfur assimilation pathway uses glutathione as electron donor. Other enzymes using glutathione as substrate are glutaredoxin, these small oxidoreductases are involved in flower development, salicylic acidand plant defence signalling.

Supplementation

Raising GSH levels through direct supplementation of glutathione is difficult. Research suggests that glutathione taken orally is not well absorbed across the gastrointestinal tract. In a study of acute oral administration of a very large dose (3 grams) of oral glutathione, Witschi and coworkers found "it is not possible to increase circulating glutathione to a clinically beneficial extent by the oral administration of a single dose of 3 g of glutathione." However, it is possible to increase and maintain appropriate glutathione levels by increasing the daily consumption of cysteine-rich foods and/or supplements.
Calcitriol, the active metabolite of vitamin D synthesized in the kidney, increases glutathione levels in the brain and appears to be a catalyst for glutathione production.
In addition, plasma and liver GSH concentrations can be raised by administration of certain supplements that serve as GSH precursors.N-acetylcysteine, commonly referred to as NAC, is the most bioavailable precursor of glutathione. Other supplements, including S-adenosylmethionine (SAMe) and whey protein have also been shown to increase glutathione content within the cell.
NAC is available both as a drug and as a generic supplement. Alpha lipoic acid has also been shown to restore intracellular glutathione. Melatonin has been shown to stimulate a related enzyme, glutathione peroxidase, and silymarin, an extract of the seeds of the milk thistle plant (Silybum marianum), has also demonstrated an ability to replenish glutathione levels in lab rats.
Glutathione is a tightly regulated intracellular constituent, and is limited in its production by negative feedback inhibition of its own synthesis through the enzyme gamma-glutamylcysteine synthetase, thus greatly minimizing any possibility of overdosage. Glutathione augmentation using precursors of glutathione synthesis or intravenous glutathione is a strategy developed to address states of glutathione deficiency, high oxidative stress, immune deficiency, and xenobiotic overload in which glutathione plays a part in the detoxification of the xenobiotic in question (especially through the hepatic route). Glutathione deficiency states include, but are not limited to, HIV/AIDS, chemical and infectious hepatitis, myalgic encephalomyelitis chronic fatigue syndrome ME / CFS,prostate and other cancers, cataracts, Alzheimer's disease, Parkinson's disease, chronic obstructive pulmonary disease, asthma, radiation poisoning, malnutritive states, arduous physical stress, and aging, and has been associated with suboptimal immune response. Many clinical pathologies are associated with oxidative stress and are elaborated upon in numerous medical references.
Low glutathione is also strongly implicated in wasting and negative nitrogen balance,as seen in cancer, AIDS, sepsis, trauma, burns and even athletic overtraining. Glutathione supplementation can oppose this process, and in AIDS, for example, result in improved survival rates. However, studies in many of these conditions have not been able to differentiate between low glutathione as a result of acutely (as in septic patients) or chronically (as in HIV) increased oxidative stress, and increased pathology as a result of preexistingdeficiencies.
Schizophrenia and bipolar disorder are associated with lowered glutathione. Accruing data suggest that oxidative stress may be a factor underlying the pathophysiology of bipolar disorder (BD), major depressive disorder (MDD), and schizophrenia (SCZ). Glutathione (GSH) is the major free radical scavenger in the brain.Diminished GSH levels elevate cellular vulnerability towards oxidative stress; characterized by accumulating reactive oxygen species. Replenishment of glutathione using N-acetyl cysteine has been shown to reduce symptoms of both disorders.

Cancer

Preliminary results indicate glutathione changes the level of reactive oxygen species in isolated cells grown in a laboratory, which may reduce cancer development.None of these tests were performed in humans.
However, once a cancer has already developed, by conferring resistance to a number of chemotherapeutic drugs, elevated levels of glutathione in tumour cells are able to protect cancerous cells in bone marrow, breast, colon, larynx, and lung cancers.

Pathology

Excess glutamate at synapses, which may be released in conditions such as traumatic brain injury, can prevent the uptake of cysteine, a necessary building-block of glutathione. Without the protection from oxidative injury afforded by glutathione, cells may be damaged or killed.

Methods to determine glutathione

Reduced glutathione may be visualized using Ellman's reagent or bimane derivates such as monobromobimane. The monobromobimane method is more sensitive. In this procedure, cells are lysed and thiols extracted using a HCl buffer. The thiols are then reduced withdithiothreitol (DTT) and labelled by monobromobimane. Monobromobimane becomes fluorescent after binding to GSH. The thiols are then separated by HPLC and the fluorescence quantified with a fluorescence detector. Bimane may also be used to quantify glutathionein vivo. The quantification is done by confocal laser scanning microscopy after application of the dye to living cells.Another approach, which allows to measure the glutathione redox potential at a high spatial and temporal resolution in living cells is based on redox imaging using the redox-sensitive green fluorescent protein (roGFP) or redox sensitive yellow fluorescent protein (rxYFP)

Importance in winemaking

The content in glutathione of must determines the browning effect during the production of white wine by trapping the caffeoyltartaric acid quinones generated by enzymic oxidation as grape reaction product (GRP).

Thursday, January 24, 2013

Fungsi & Kesan Gluthathione

Fungsi Gluthatione

1. Awet Muda
2. Anti Kanser
3. Ejen Pemutih
4. Lansing
5. Memulihkan Silau Mata / Kabur
6. Membaiki Kerosakan Sel
7. Menguat sistem imunisasi
8. Menolong menggelak dari kanser
9. Melindungi badan dari molikul oksigen yang tidak baik
10. Diperlukan untuk menyahtoksid nikotin
11. Membantu hati proses menyahtoksid badan
12. melindungi dari bahaya penyakit jantung dan sakit kronik yang lain
13. menambah bilangan sperma pada lelaki
14. Masalah paras gluthatione rendah biasanya terdapat pada individu yang mempunyai sistem imunisasi yang  rendah, penyakit kekurangan sel (Neuro-degenerative disease) seperti Alzheimer, Parkinson, Kesulitan Hamil, ALS dll.

Kesan Pengambilan Gluthatione untuk pemutihan boleh dilihat dalam jangka masa:

1. Medium brown skin - 1 hingga 3 bulan
2. Dark brown skin - 3 hingga 6 bulan
3. Very dark skin - 6 hingga 12 bulan
4. Black skin - sekurang-kurangya 2 tahun
5. Fair skin - kulit akan menjadi putih kemerahan dalam tempoh 1 hingga 2 bulan


Monday, January 21, 2013

Pengedar

Anda semua pasti pernah dengar kan Gluthathione. Nah..ini lah masanya untuk kulit anda kembali remaja. Belum cuba, belum tau...Dah cuba pasti I LOVE U...
Anda nak jadi dealer pun boleh...pasti masyuk... bole lah inbox kpd kami..promosi feb 2013 dengan keuntungan 25%-50%

Talian kami - 0387374394

Market

Kepada semua wanita cantik di luar sana....nantikan kemunculan produk terkini di pasaran " Glutaberries - B 17....PADA 1 FEB 2013....perubahan tona kulit akan jelas kelihatan selepas 2 bulan penggunaan secara konsisten bergantung kepada jenis kulit, menganjalkan kulit serta kaya dengan B17 (PENCEGAHAN DAN ANTI KANSER)

 finaqista...we create we share with you.....

Monday, January 14, 2013

KESIHATAN MATA

Glutaberries with Vit B17 produk terkini keluaran Finaqista. Formula terkini menggabungkan Gluthathione + Collagen Marin + Vit B17 + Berries yang diimport dari Brazil dan Itali serta diperkaya dengan Vitamin C dan E. Indahnya kulit Mu Seputih, Segebu dan Selicin si Gadis Korea.

 TERBAIK UNTUK KESIHATAN MATA DAN ANTI RADIKAL BEBAS.

Friday, January 4, 2013

Rahsia Glutaberries

Hi...nak tahu rahsia kejelitaan, kemulusan, dan kegebuan kulit si gadis Korea ? Jauhi suntikan dan dapatkan produk GLUTABERRIES- B-17 SEKARANG! Gandingan formula terhebat Korea menyatukan kolagen, Gluthathione, Vitamin B - 17 dan rangkaian berries yang berkualiti tinggi serta SECRET RECIPE di dalam formula ini...Jom cuba....

Glutaberries B17

Glutaberries -B17 khusus untuk mereka yang:

1.) Kulit gelap, kasar, kering dan tidak sekata serta berbiji - biji .
2.) Mata silau
3.) Mempunyai rangkaian penyakit kronik
4.) Kulit berkedut dan kendur serta wajah kelihatan tua daripada
usia dan sebagainya.
5.) Pencegahan kanser

6.) Perokok
7.) Mereka yang mempunyai sistem imunisasi yang rendah
8.) Kadar sperma yang rendah
9.) Kepada yang memerlukan kulit yang bersih dan cerah.

Kebaikan Glutaberries with VIT B17


Glutaberries - B17 makanan tubuh terbaik untuk wanita dan lelaki.Teknologi nano khusus untuk membaiki kualiti sel tubuh dan pengamalan berterusan mampu mengelakkan sel tubuh terdedah kepada kerosakan, seterusnya yang mengakibatkan kanser. Dapatkan smart produk bertindak sekaligus untuk proses detok - pemutihan - rawatan penyakit kronik - awet muda dan langsing.

HARGA PASARAN - RM 129
HARGA DEALER - 25%
HARGA STOKIS - 50%
KOS PENGHANTARAN SABAH & SARAWAK - RM 10
KOS PENGHANTARAN SEMENANJUNG  - FREE

Bergantung kepada terma & syarat.
 
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates